Vianočným menu pre kamzíkov je sušená jarabina a kusová soľ

22.12.2007 Poprad

Vysoké Tatry 22. decembra (TASR) - Kamzíky ako typickí predstavitelia tatranskej fauny sa prispôsobili životu v drsných vysokohorských podmienkach, v zime však nepohrdnú sušenou jarabinou a po celý rok im lesníci dopĺňajú ...
Zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Kováč pre TASR konštatoval, že kamzíky sú schopné prežívať vo vysokohorskom teréne bez výraznejšieho pričinenia človeka. \"Sčasti ich prikrmujeme. Pripravili sme si jarabinu, ktorú sme v letnom období sušili. Okrem toho zabezpečujeme aj prísun rôznych minerálnych látok vo forme kusovej soli\". Vianočné menu tatranských kamzíkov je teda skromné a rovnaké ako počas celej zimy.
Zvýšená ochrana a starostlivosť o kamzičiu zver, ktorej populácia poklesla koncom 90 rokov minulého storočia pod hranicu 200 jedincov, priniesla ovocie a počty kamzíkov na slovenskej i poľskej strane Tatier sa podarilo stabilizovať. Z výsledkov ostatného jesenného spočítavania vyplynulo, že v súčasnosti žije na území Tatier 532 kamzíkov, z toho je 67 mláďat. Na slovenskej strane Tatier sa udomácnilo 424 kamzíkov, na poľskej 108. Najpočetnejšie čriedy kamzíka tatranského vrchovského žijú v Belianskych Tatrách, a to najmä vďaka zníženému tlaku turistickej verejnosti.
 

Vyberte región